donderdag 22 november 2007

Yes!


Het is gelukt: ik krijg de kans om mijn ideeën over de partijraad waar te maken. Maar de kamercentralevergadering was ook in andere opzichten de moeite waard. Het was erg inspirerend om te zien dat meer dan honderd leden uit heel Overijssel naar Nijverdal waren gekomen. Vooral Hengelo liet van zich horen. Uiteraard werd er vooraf bij de koffie veel gesproken over de uitgelekte brief van Wiegel en het aangekondigde aftreden van Jan van Zanen. Vooral het laatste ontmoette veel begrip en waardering.

Henk Borger, afdelingsvoorzitter Hof van Twente, die lid is van de commissie-Dekker leidde de discussie over dit rapport. Vooral het voorstel om van politieke vertegenwoordigers een financiële bijdrage aan de partij te vragen leverde discussie op. Ad Nijhuis, fractievoorzitter Ommen, tekende hier principieel bezwaar tegen aan, omdat een verplichte bijdrage op gespannen voet staat met de zuiveringseed die volksvertegenwoordigers afleggen. Ander bezwaren waren:
-de vergoedingen voor raadswerk zijn toch al heel bescheiden
-een verplichte landelijke afdracht kan per saldo wel eens minder opleveren als rekening wordt gehouden met wat nu plaatselijk vrijwillig wordt bijgedragen.

Henk heeft aangegeven dat de uitvoering van sommige voorstellen van de commissie vereist dat er meer geldmiddelen beschikbaar komen en dat de wat directere betrokkenheid van de politieke vertegenwoordigers bij het resultaat van de verkiezingen een bijdrage daaraan rechtvaardigen. Zelf heb ik erop gewezen dat we op dit moment een situatie kennen waarin partijen als CDA en PvdA waarmee wij moeten concurreren langs deze weg naar verhouding meer geld ter beschikking krijgen dan de VVD. Je kunt natuurlijk praten over de vorm waarin je dat giet, maar als wij minder voor onze partij over hebben mogen we niet verwachten dat er rond campagnes wel vergelijkbare prestaties worden geleverd.

Mark Rutte kwam na een middag waarin de media weer veel aandacht vroegen toch naar Overijssel gespoed en kon meteen aan de bak. Het kabinet Balkenende IV is aan het "sneeuwschuiven" alle problemen worden in een steeds grotere hoop vooruit geschoven. Het beleid dat wel wordt uitgevoerd komt er vooral op neer dat mensen worden ontmoedigd om hun best te doen. Hij ging zelfkritiek niet uit de weg, maar straalde ook de overtuiging uit dat de VVD er weer bovenop gaat komen. In een levendige discussie wist Mark zijn begeestering steeds meer op de zaal over te dragen, zodat aan het eind voorzitter Gerrit Jan Kok concludeerde dat je met zo'n aanvoerder bij echte verkiezingen op een beter resultaat mag rekenen dan de peilingen nu suggereren.

Ineke Steinmetz, voorzitter van de Statenfractie, gaf een uitgebreide toelichting op de vaststelling van de provincie. De VVD heeft bij het financieel beleid en verkeer een duidelijk stempel op de discussie heeft gezet. Ergernis was er over de greep in de provinciale kas door het kabinet Balkenende IV.

Hans Hagendijk gaf een overzicht van de voorbereidingen van de waterschapsverkiezingen. Hoewel hij in de vorige vergadering is afgetreden als voorzitter van de kamercentrale, is hij bereid dit karwei af te maken. Net als nu al in de landelijke VVD krijgen we in Overijssel vanaf 2008 een permanente scoutingcommissie. Henk de Jager die daarvoor in het kamercentralebestuur de verantwoordelijkheid heeft, presenteerde de aanpak die daarbij wordt gevolgd. Na een toelichting van penningmeester Willemien Schoneveld werd de begroting voor 2008 met algemene stemmen aanvaard.

En aan het eind was er natuurlijk de verkiezing van twee partijraadsleden. Pim Koegler had zich teruggetrokken, zodat er vier kandidaten over waren: Wim van der Elst (afdelingsvoorzitter Almelo), Ad Nijhuis, Pieter Schipper (Statenlid) en ikzelf. In de zaal was het in de loop van de avond steeds warmer geworden, dus het was geen straf om na een korte presentatie met zijn vieren gezellig buiten de zaal de uitslagen af te wachten. Uiteindelijk bleek ik voor de eerste plaats met een ruime meerderheid te zijn gekozen. Bij de tweede plaats kreeg Ad Nijhuis de meerderheid. Ik ben iedereen erg dankbaar voor het ruime vertrouwen dat mij is geschonken. Het was in veel opzichten een avond om nieuwe energie voor toekomstige actie uit te putten.

Geen opmerkingen: