maandag 12 november 2007

Geen tijd voor "poppetjes"


In de VVD presentatie afgelopen zaterdag (zie onderstaand bericht) zat ook een beeld met de titel: Inhoud is politiek belangrijk. Hieruit zou moeten blijken dat even afgezien van het CDA, bij alle grotere partijen 60 tot 70 procent van de kiezers de stemkeus laat bepalen door de inhoudelijke standpunten van de partij. "Welke conclusie moeten we hieruit trekken", was de vraag.

Mijn antwoord: "Dat mensen liegen in enquêtes." Om het nu nog maar wat preciezer te zeggen: het is een wetenschappelijk gegeven dat mensen hun eigen drijfveren slecht kennen, maar heel goed weten wat een sociaal aanvaardbaar antwoord is. Als de invloed van de lijsttrekker werkelijk maar 2 of 3 procent zou zijn, zagen campagnes er heel anders uit! Jeroen Hatenboer noemde het zelf in zijn inleiding zelf al. Door de enorme aandacht voor de ledenraadpleging in de VVD was het Liberaal Manifest wat op de achtergrond geraakt.

Imme de Bruijn, secretaris van de VVD Hengelo, gaf een scherpe analyse van het probleem. Er er is tegenspraak tussen de boodschap dat vrije mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen en het haken naar naar sterk leiderschap, zoals die blijkt uit de steun voor Rita Verdonk. Het was geen goed idee om in onze campagne een meerkoppigge leiding te suggereren. Maar we moeten ook niet in de valkuil lopen om onze brede boodschap helemaal te vernauwen tot de steun voor één persoon. Op Immes weblog kun je zijn indrukken van de ochtend nalezen.

Het plaatje komt trouwens uit het onderzoek 21 minuten 2006, waar veel boeiende informatie in te vinden is. En er is ook al een editie 2007. Zelf denk ik dat we nu niet over personen moeten praten: dat komt in de aanloop naar de volgende verkiezingen vanzelf weer aan de orde. Juist bij de twee andere kernpunten, onze Praktijk en onze Principes is nu werk aan de winkel. En ik had beloofd nog wat te vertellen over Janine's betoog. Kortom, dit was niet het laatste bericht over afgelopen zaterdag.

Geen opmerkingen: