zondag 11 november 2007

Het stokje doorgeven


Tientallen Twentse VVD-ers kwamen gisterochtend naar Van der Valk in Hengelo om te praten over het "herbronnen" van de liberale partij. De afdelingen Enschede en Hengelo haakten met deze bijeenkomst in op dezelfde discussie in de landelijke VVD. Na twee uur levendige discussie was er overeenstemming dat het om drie dingen gaat


  • Poppetjes:
    Zorgen dat aansprekende persoonlijkheden de liberale boodschap zichtbaar maken. Overtuigend leiderschap is belangrijk, maar het moet geen koekoek eenzang worden.

  • Praktijk:
    Eensgezind optreden zonder angst voor wat anderen wel zullen zeggen

  • Principes:
    Onze idealen vertalen in herkenbare oplossingen voor de problemen van vandaag



De raadsfracties en besturen uit Enschede en Hengelo waren ruim vertegenwoordigd, maar ook oude getrouwen als het echtpaar Stoop en VVD-coryfeeën elders uit Twente als Frans Backhuijs, burgemeester van Oldenzaal en nieuwe gezichten maakten er een gevarieerd samenzijn van.
Liberalen zijn wakkere mensen. Het duurde geruime tijd voor Van der Valk de koffie klaar had, maar informeel waren de gesprekken al helemaal op gang voordat Pieter Schut, voorzitter van de afdeling Enschede iedereen welkom kon heten. Hij gaf het woord aan Janine van Harsselaar-Timmer (foto) die als Overijssels lid van het algemeen bestuur van de VVD-Bestuurdersvereniging de aanzet voor deze bijeenkomst gegeven. Zij hield een gedreven betoog (waarover later meer) en gaf het stokje weer door aan Jeroen Hatenboer (voorzitter VVD-fractie Enschede). Dat was een beetje symbolisch, omdat hij haar vorig weekend ook in het algemeen bestuur van de bestuurdersvereniging is opgevolgd. Feitelijk zorgde hij voor dat de discussie in goede banen liep, maar niet voordat hij Janine had bedankt voor al het werk dat ze de afgelopen jaren heeft verzet. De stoffelijke blijk van waardering die hij haar overhandigde werd met een royaal applaus onderstreept.

Er was gezorgd voor een keurige presentatie met lichtbeelden, maar het duurde even voordat alle apparatuur was warm gedraaid. In de tussentijd toverden de instellingen van de fabrikant toch al teksten op het scherm die de aanwezigen inspireerden. Wat te denken van "Searching..." en nog mooier "Empowering people". Maar Jeroen had de lichtbeelden eigenlijk nauwelijks nodig en toen hij de discussie afrondde was er bij velen het gevoel dat dit naar meer smaakte. Over elk van de drie hierboven genoemde onderwerpen is nog wel meer gezegd. Hierover schrijf ik de komende dagen nog wat meer. In ieder geval hadden Bertus Eenkhoorn en Peter van der Vloet eer van hun voorbereidend werk. Maar ik hoop dat dit het begin is van een reeks bijeenkomsten waar we onze ideeën verder kunnen uitwerken. Waarom geen estafette van zulke ontmoetingen door heel Overijssel heen? Misschien een ander stokje om door te geven.

Geen opmerkingen: