zondag 30 maart 2008

Ondertussen aan de Lauriergracht 37

Als uw idee van dun, slap en rekbaar een gebruikt condoom is, heeft u nog nooit naar de ruggengraat van Bernard Wientjes gekeken. Wie Bernard Wientjes is? U bent verontschuldigd als u dat niet weet, want hij had nog geen artikel in Wikipedia. En Wikipedia is ook verontschuldigd, want ik vind niet dat je van vrijwilligers mag verlangen dat ze over zoveel onbenul gaan schrijven.

Bernard Wientjes is voorzitter van VNO-NCW en heeft volgens de Volkskrant het volgende beweerd: ‘Als het tot een boycot komt, dan leidt dat door de exportpositie van Nederland al snel tot schade. Bedrijven als Shell, Philips en Unilever zijn makkelijk als Nederlands te herkennen’. ‘Ik weet niet hoe rijk Geert Wilders is, of hoe goed hij is verzekerd. Mocht er een boycot komen, dan zullen we onderzoeken of het mogelijk is of we Wilders aansprakelijk kunnen stellen.’


De aanleiding voor deze heldhaftige opstelling van de heer Wientjes heb ik geen blog waardig gegund en dat probeer ik zo te houden. Maar als de heer Wientjes ondanks zijn drukke werkzaamheden af te toe de kans wel eens een krant leest, kan hem toch niet ontgaan zijn dat Geert Wilders al enige tijd met de dood wordt bedreigd. Het vertelt een boel over Bernard Wientjes dat hij blijkbaar denkt dat het normaal is dat je meer geeft om je rijkdom en je verzekeringen dan om je leven. Sommige buitenlanders zouden zeggen: iemand als mijnheer Wientjes is makkelijk als Nederlander te herkennen.

Zouden de leden van VNO-NCW nu echt blij zijn met zo'n rechtszaak? Stel nu eens, de rechter zegt inderdaad: als jij iets doet en anderen gaan daar verkeerd mee om, ben jij toch aansprakelijk voor de schade. Zonder verkoop van benzine zijn er veel minder verkeersongelukken. Zonder dvd-spelers en beeldschermen geen illegale kopiën van films. Zonder verkoop van lekkernijen veel minder hart- en vaatziekten. Goede kans dat alle advocatenkantoren zich dankbaar bij VNO-NCW aansluiten.

Nou is het gebeurde van afgelopen week voor ons die wel vaker een krant lezen, niet helemaal als een verassing gekomen. En ik kan me indenken dat ergens in de enorme kantoortoren van VNO-NCW aan het Malieveld allang is uitgezocht dat zo'n rechtszaak tamelijk kansloos is. Een fundamenteel idee van een vrije samenleving is dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen gedrag, niet voor dat van anderen. Je kunt een Nederlands Tweede-Kamerlid niet aansprakelijk stellen voor het wangedrag van een stel religieuze fanaten in het Midden Oosten. Ik moet nog zien dat er echt een rechtszaak komt. In dat geval is de aankondiging van Bernard Wientjes niet meer dan een opzichtig vertoon van kruiperigheid in de hoop grote ondernemingen en hun relaties in moslimlanden te behagen. Niet echt handig, want als mijnheer Wientjes weer bij is met de kranten, moet hij nog maar eens lezen wat de Koran heeft te zeggen over huichelaars.

Ondertussen is zijn hele verhaal nogal intimiderend. Er zijn heel wat Nederlandse bedrijven actief in China. Hoe rijk is Erik van Muiswinkel eigenlijk? En als je nog iets wou zeggen over Tibet: gelieve eerst kijken of je verzekering dat wel dekt. Er is geen aparte vrijheid van meningsuiting voor Geert Wilders. Als je aan zijn vrijheid van meningsuiting komt, kom je aan de mijne. Een ook die van u en van Bernard Wientjes zelf. Het lijkt me geen goed idee als de grote ondernemers in dit land namens de extremisten de strijd tegen het vrije westen komen voeren.

Het maakt wel in een keer duidelijk dat het hoofdprobleem niet de buitenlanders of de moslims zijn, maar gewoon wijzelf: in Nederland opgegroeid, zonder besef op welke waarden onze samenleving is gegrondvest, zonder trots op onze tradities en vooral zonder durf om daarvoor pal te staan. Geen wonder dat er zo ruimte ontstaat voor onsmakelijke en achterhaalde ideologieën. Vrijheid moet worden verdiend, elke dag opnieuw.

Vindt u dat ik te hard van stapel loop? Ach, ik ga er maar van uit dat we over een dag of twee horen dat het allemaal een grapje was. Daar sluit ik me dan bij aan.

Geen opmerkingen: