zondag 1 juni 2008

Tussen Bokito en Zidane


Voor de belediging van het jaar wil ik graag nomineren: het Amsterdam Comedy Festival en wel voor de volgende verklaring (uit Trouw):

"Het Amsterdam Comedy Festival neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het incident waarbij Theo Maassen zaterdag de camera van een journaliste vernielde. De organisatie van het festival laat zondagmiddag weten dat niet goed is gecommuniceerd dat niet mocht worden gefotografeerd. [...] Volgens de organisatie van het festival heeft geen van beide partijen schuld aan het incident, waarbij de vijftienduizend euro kostende camera van [Ilvy] Njiokiktjien sneuvelde nadat Maassen het apparaat in de lucht had gegooid."

Waarom zie ik hierin een belediging? Daarvoor is het goed eerst een wat uitvoeriger beschrijving van de toedracht te lezen in de Volkskrant.


Ik wacht hier wel even.


Met haar verklaring volgt het Festival het goede voorbeeld van de diergaarde Blijdorp dat ook de volledige aansprakelijkheid nam voor het incident met de losgebroken gorilla Bokito (foto). Maar door duidelijk aan te geven dat Theo Maassen helemaal niet verantwoordelijk is voor zijn gedrag, is hij geclassificeerd als een kale bleekneusgorilla. Nu maar hopen dat de theaterdirecties in den lande voortaan zorgen voor voldoende afscherming van het publiek.



Spreken over "beide partijen" komt in dit verband trouwens ook neer op een subtiele belediging van Ilvy Njiokiktjien die dus echt niets valt te verwijten. Maar dit soort sussende verklaringen past keurig in de Amsterdamse stijl waarin wangedrag wordt verbloemd 'om de boel bij elkaar te houden'.

Het trieste van dit optreden is de gemiste kans een kortharige poldergorilla bij zijn ontwikkelingsproces te ondersteunen. Nu bevestig je hem in zijn idee dat het wel OK is om vrouwen te intimideren (dit was niet de eerste keer) en voor je eigen verantwoordelijkheid weg te lopen met wat schimpscheuten naar een andere bezoeker, Jan Jaap van der Wal en Rita Verdonk.

Ik ben geen aanhanger van Rita Verdonk, maar zij gaf uiteindelijk juist toe dat ze zelf de eindverantwoordelijkheid houdt. Het maakt het gedoe met luisteren in het land en websites allemaal wat minder geloofwaardig, maar het is iets heel anders dan eerst het publiek opjuinen tegen een eenling en dan verbaasd doen over je eigen gewelddadigheid. Met zijn linkse arrogantie richting Verdonk en zijn volledig ontbrekende zelfkritiek demonstreert Maassen weer eens dat fascisme in de praktijk geen overdreven conservatisme, maar ontspoord socialisme is.

Zonder persoonlijke verantwoordelijkheid kan er geen vrijheid bestaan: dan rest er alleen losbandigheid - en dat is echt iets anders. Natuurlijk, mensen maken fouten. Ik kan me prima voorstellen dat er op een gegeven ogenblik een stop doorslaat. Maar een vrij man neemt ook dan zelf de verantwoordelijkheid voor zijn handelen. Zinedine Zidane(foto), dat is pas een man.

Geen opmerkingen: