vrijdag 14 december 2007

Leden wijzen de weg (4)


De leden hebben in Rotterdam ook vrij nadrukkelijk gekozen welke knopen ze meteen wilden doorhakken en welke kwesties eerst verder moeten worden uitgezocht. Die laatste categorie omvat drie kernpunten.


  • De vernieuwing van het hoofdbestuur: eerst een ledenraadpleging voor een nieuwe voorzitter; die krijgt de ruimte om zijn of haar eigen team te kiezen.
  • Een extra bijdrage van politieke functionarissen en/of verhoging van de contributie voor alle leden: eerst principiële en praktische gevolgen goed op de rij zetten
  • Andere werkwijze voor het vaststellen van kandidatenlijsten, zoals het beginnen met het verkiezingsprogramma, de voordracht van kandidaten anders regelen, de kiezers niet meer de mogelijkheid geven gemakkelijk een deel van de advieslijst over te nemen en een andere manier om de lijstvolgorde te bepalen: eerst nagaan waar het probleem precies zit en voorkomen dat er weer andere problemen ontstaan

Aan deze punten heeft de vergadering nauwelijks tijd verspild. Ze komen in de volgende ledenvergadering in mei 2008 terug. Tegelijk zijn een aantal slepende kwesties met ruime meerderheden (foto) beslecht:
  • De partijvernieuwingen uit 2003 blijven overeind. Voorstellen om het persoonlijk stemrecht of de ledenraadpleging terug te draaien zijn afgestemd (123-677 stemmen).
  • Het Liberaal Manifest wordt niet in zijn geheel opnieuw vastgesteld. Aan de hand van de besluitvorming over Visiedocumenten kunnen onderdelen worden geactualiseerd (717-498).
  • De ledenvergadering heeft algemene uitgangspunten voor de omgangsvormen rondom campagnes vastgesteld, maar voelt er niets voor dat het hoofdbestuur kandidaten met een gedragscode de maat gaat nemen (931-153)
  • Persoonlijke campagnes blijven mogelijk, maar ze moeten wel aansluiten bij de campagne van de hele partij (850-143). Voor die laatste campagne is er één permanente campagneleiding voor de hele VVD (904-108).
  • De partijvoorzitter blijft een vrijwilliger (628-208).

Alles bij elkaar blijken de leden behoorlijk koersvast. Doordachte correcties op vroegere besluiten zijn welkom, maar de grote lijn wordt vastgehouden. Tegenstanders beweerden vroeger dat het persoonlijk stemrecht door de wisselende opkomst tot een zwabberkoers zou leiden. Daar blijkt dus niets van. Als je gewone leden fatsoenlijk informeert, kun je de besluitvorming rustig aan hun overlaten. Wisdom of crowds werkt ook bij ons!

Geen opmerkingen: